HCV

Gieten 1 wint in kansenfestival.

Gieten speelde vandaag de ‘thuiswedstrijd’ tegen HOC 1 op sportpark Harm Kuiper in Odoorn in verband met de Super Prestigeveldrit in Gieten. Waarom de wedstrijd daarom omgedraaid moest worden is niet geheel duidelijk aangezien de eigen accommodatie gewoon beschikbaar was.

Na de nederlaag van vorige week tegen Twedo was het zaak om de winnende draad weer op te pakken omdat anders de onzekerheid in de koppies gaat zitten en er snel een neerwaartse spiraal kan ontstaan.

Ook vandaag was er weer geen publiek toegestaan en met slechts enkele bestuursleden van Gieten, Willem Kruize (vervoer) en Leo Driebergen met de toegekende rol van performancecoach (ja ja het bestaat echt) werd om exact 14 uur de wedstrijd door scheidsrechter Mansouri aangefloten. Overigens stond deze beste man op het sportpark in Gieten toen hij ontdekte dat de wedstrijd in Odoorn werd afgewerkt. De wedstrijd was voor de thuisblijvers te volgen via een livestream op de Facebookpagina van de v.v. HOC.

In tegenstelling tot vorige week verscheen het team vandaag scherp aan de aftrap en dit resulteert na 4 minuten reeds in de 1-0 voor Gieten als een voorzet voor de voeten valt van David Modderman die van dichtbij kan binnenwerken. Gieten heeft de controle en kan 4 minuten later alweer juichen wanneer Jarno Hoiting de 2-0 weet aan te tekenen. HOC begint wel heel tam en geeft veel ruimte weg. Het middenveld met Marnix Kruize en Jesper Dijkstra weet hier wel raad mee en brengt via de flanken de spitsen in stelling. Wanneer na 13 minuten Patrick Veldman voor Gieten de 3-0  scoort lijkt een makkelijke middag in de maak.

Wanneer Kruize na een ongelukkige botsing met een tegenstander met een pijnlijke knie het veld moet verlaten verdwijnen langzamerhand de vastigheden uit het spel van Gieten. Toch krijgt Hoiting, na een splijtende pass van de sterk spelende Dijkstra, een opgelegde kans op de 4-0 als hij alleen mag afgaan op HOC keeper Marnik Nieborg. Hij probeert de keeper te omspelen maar wordt naar de buitenkant gedreven en de ingeschoten bal kan nog door een verdediger van de lijn worden gehaald. In plaats van 4-0 staat er na 31 minuten plotseling 3-1 op het scorebord wanneer na weifelend optreden in de Gieter verdediging Mark van Bergen weet te scoren. Gieten lijkt op slag van rust de marge te herstellen naar 3 doelpunten wanneer Jacco Martens de bal binnenschiet nadat Modderman over de rechterkant wordt vrijgespeeld en diens schot via de lat bij Martens beland. Martens zou echter in buitenspelpositie hebben gestaan.

In de rust wordt erop gehamerd dat er de 2e helft weer scherp moet worden begonnen en dat er veel duelkracht aan de dag gelegd moet worden. Deze woorden lijken niet helemaal goed te zijn doorgedrongen, want de 2e helft is nog amper begonnen of een minuut later is het al 3-2. Een vrije bal die ongelukkig valt tussen Bas Alting en de ingevallen Getu Riensema stuitert achter de verdediging voor de voeten van Gertjan Spijker die de bal onder keeper Roy Pijpker doorschiet. In plaats van een rustig middagje met wat eerst een makkelijke overwinning leek te worden, wordt het toch weer billenknijpen de rest van de 2e helft.

HOC is na de gemiste start weer helemaal terug in de wedstrijd na deze anschlusstreffer en heeft weer geloof in een goede afloop. HOC krijgt een levensgrote kans op 3-3  wanneer keeper Pijpker een vrije bal vanaf een meter of 25 op het natte veld niet onder controle krijgt. De ingeschoten rebound wordt tegen de onderkant van de lat geschoten en stuitert op de doellijn het doel weer uit, waarna Pijpker de bal rustig kan opvangen.

Na deze grote mogelijkheid wordt het voetbal er niet beter op. Toch krijgt Gieten legio kansen om de marge uit te breiden, maar vaak is de eindpass niet goed, zit er net een voetje tussen van de keeper of wordt er net de verkeerde keuze gemaakt. Daarentegen blijven ook de HOC voorwaartsen steeds dreigend aanwezig en dienen de Gieter verdedigers Martijn van den Boom, Thorsten Schuiling en Jeffrey Tappel een aantal keren handelend op te treden.

Na 70 minuten breekt Patrick Veldman door over rechts en legt de bal voor de voeten van Getu Riensema die eindelijk de 4-2 aantekent, maar zoals zo vaak werd er gerekend buiten de ‘HOC supporter met vlag’ die zijn arm de lucht in stak, waardoor dit seizoen niet voor het eerst, een geldig Gieten doelpunt wordt afgekeurd. Gelukkig kan Gieten 5 minuten later toch weer juichen als flankflitser Jacco Martens vanuit een moeilijke hoek alsnog de 4-2 maakt.

Maar ook deze stand staat weer niet lang op het scorebord. Net wanneer je het gevoel hebt dat Gieten door kan drukken, wordt er geen druk gezet op de door het midden opdribbelende HOC speler Frank Fokke, die de bal van 25 meter stijf in de bovenhoek schiet. 4-3. Vaak geldt dan één van de voetbalwetten: als je zelf de (vele) kansen niet maakt, dan maakt de tegenstander de (weinige) kansen wel af.

Maar dit blijft Gieten vandaag gelukkig bespaart als Modderman in de 86e minuut de 5-3 binnenschiet. HOC is eindelijk geknakt en Gieten kan de wedstrijd rustig uitspelen. Een belangrijke overwinning met het oog op de (hopelijk) komende wedstrijden. Volgende week staat de lastige uitwedstrijd tegen SVV’04 in Schoonebeek op het programma. Tot dan.