Jimm's Restaurant
  • Woortman
    Voulon Accountants
  • Mijn Makelaar Meertens

Gieten JO13-1 is Zuidhorn JO13-2 thuis de baas.

Een oneven aantal teams in de competitie, dan zit er automatisch een speelronde tussen waarin je als ploeg noodgedwongen ‘vrijaf’ bent. Gieten JO13-1 zit in een poule met elf teams, maar een zaterdag niet voetballen is eigenlijk geen optie, en al helemaal niet zo vroeg in het seizoen. Het team is reeds op 30 september – speelronde 2 – vrijgesteld van competitie verplichtingen en dus wordt in én buiten de provincie gezocht naar teams die in hetzelfde schuitje zitten en graag een oefenwedstrijd willen spelen. De opties zijn schaars, op één hand te tellen, maar gelukkig wil Zuidhorn JO13-2 ook niets liever dan een potje voetbal spelen op de ‘vrije’ zaterdag, ook wanneer daar een aardig lang ritje vanuit het Westerkwartier aan verbonden zit.

De Groningers komen net als Gieten JO13-1 uit in de eerste klasse en kennen evenals de rood-witten een uitstekende seizoenstart. In de maand september heeft het team nog niet verloren en is het op voorhand een heel interessante confrontatie.

De wedstrijd is nauwelijks één minuut onderweg wanneer leidsman Krol gedecideerd naar de stip wijst en een strafschop aan Gieten toekent. Sam wordt binnen de ‘16’ gevloerd, er is geen andere beslissing mogelijk, dit is een zuivere penalty en vanaf elf meter schiet Jens de bal onberispelijk tegen de touwen. De treffer valt zó vroeg dat een groot gedeelte van het toegestroomde publiek – ondanks de aanhoudende regenval staan er toch weer flink wat supporters langs de kant – nog onderweg is van de kantine naar veld L.

De bezoekers lopen dus al direct achter de feiten aan en krijgen geen enkele mogelijkheid om maar enigszins in hun spel te komen, want Gieten komt echt furieus uit de startblokken en zet met veel mensen vroeg druk. Dat sorteert effect want Gieten onderschept veel ballen diep op de helft van de tegenstander en wordt daarmee ook direct gevaarlijk voor het doel van Zuidhorn. Gieten spits Jos is ongrijpbaar voor de defensie van Zuidhorn, beweegt als een wervelwind over het veld en tovert de ene na de andere passeerbeweging uit de hoge hoed. Vanaf de linker kant flitst hij langs twee bewakers, zoekt de achterlijn op en zet dan voor op Sven die van dichtbij de 2 – 0 op het scoreboard zet.

Het thuispubliek smult van het spel van Gieten JO13-1. Het team oogt gretig, blijft Zuidhorn afjagen en laat in balbezit heel mooie dingen zien. Er worden een paar heel mooie combinaties op de mat gelegd, de jongens weten elkaar goed te vinden en dankzij het prima samenspel blijven de kansen zich aandienen. Jos neemt de 3 – 0 voor zijn rekening, en ook de 4 – 0, twee mooie afstandsschoten, onhoudbaar voor de keeper. Nog steeds is de honger van Gieten niet gestild, de jongens blijven maar gaan. Jens, Melle, Yannick en Stijn hebben de zaakjes achterin onder controle, Levin verzet bergen werk, maakt een paar belangrijke intercepties en is zeer balvast, Huub en Ivo zijn onoverwinnelijk in de duels (twee ‘box to box’ toppers), Sven en Thom doen het voortreffelijk op de vleugels en Sam en Jos duiken overal op en vormen een luis in de pels. Behoudens twee afstandsschoten (beide klemvast) wordt Wessel, de keeper van Gieten niet echt op de proef gesteld maar hij is volstrekt kansloos wanneer Zuidhorn een laconieke pass van een Gieten verdediger onderschept, richting doel snelt en beheerst binnenschiet. Gieten repareert de “schade” snel want kort daarna schuift Jos de 5 – 1 binnen nadat de inzet van Jens in eerste instantie nog wordt gekeerd. Een ongekende stand na 30 minuten spel, waar werkelijk niemand vooraf op had gerekend. Zuidhorn speelt helemaal niet slecht, maar Gieten verkeert vandaag gewoon in topvorm, dat is althans het eensluidende oordeel van de fanatieke aanhang.

Na rust duurt het even voordat de twee teams weer op gang komen, qua doelpunten dan, maar uiteindelijk vallen ze aan beide kanten dan toch als rijpe appeltjes van de boom. Aan de 6 – 1 gaat een werkelijk schitterende aanval vooraf, met Jens als initiator. Eerst is er de onderschepping, daarna een meesterlijke pass die Thom op links de diepte in stuurt. Met een mooie passeerbeweging laat hij zijn directe tegenstander zijn hielen zien om vervolgens de bal bij de tweede paal neer te leggen voor Jos die geen moment aarzelt en vernietigend uithaalt…. doelpunt ! De thuisploeg dendert door, Sam schiet op de paal en even later treft ook Thom het aluminium. Zuidhorn geeft, ondanks de ruime achterstand, niet op en die positieve instelling wordt beloond met twee doelpunten. Ook Gieten weet nog twee keer te scoren, beide treffers komen op naam van Jens, allebei beauty’s. Met een mooie krul verdwijnt de zevende voor Gieten in de kruising en nummer acht wordt door Sven op een presenteerblaadje aangeleverd. Goede actie, het overzicht bewaren, Jens uitzoeken … Sven doet alles goed, en met een streep geeft Jens de keeper van Zuidhorn het nakijken.

Het publiek wat 60 minuten lang de regen heeft getrotseerd klapt bij het klinken van het laatste fluitsignaal de handen stuk, wat een goede wedstrijd van Gieten JO13-1, heel indrukwekkend. Strijd, goed getimede tackles, vloeiende combinaties en prima positiespel … al met al een zeer sterke, collectieve prestatie.

Dank aan Zuidhorn JO13-2 voor de komst naar Gieten en de zeer sportieve wedstrijd. Beide ploegen hebben nuttige speelminuten gemaakt en kunnen zich volgende week zaterdag weer opmaken voor de hervatting van de competitie.